Проєкт ПОЛОЖЕННЯ про учнівське самоврядування КЗ «Олексіївський ОЗЗСО»

ПРОЄКТ

ПОЛОЖЕННЯ

про учнівське самоврядування

КЗ «Олексіївський ОЗЗСО»

Розділ І.

Загальні положення

1. Учнівське самоврядування «Шкільна варта» - добровільна дитяча шкільна організація створена для вдосконалення навчально-виховного процесу, згуртованості шкільного колективу, набуття сучасною учнівською молоддю навичок колективної управлінської діяльності, формування у всіх учнів свідомого та відповідального ставлення до своїх прав та обов’язків. Учнівське самоврядування -це спосіб організації життя колективу, який забезпечує комплексний виховний вплив на учнів через залучення їх до свідомої і систематичної участі в житті школи та громади.

2. «Шкільна варта» регламентує свою діяльність на підставі нормативно-правових актів: Конституцією України, Конвенцією ООН з прав дитини, Законом України «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про дитячі та молодіжні громадські організації», Законом України «Про загальноосвітній навчальний заклад», статут закладу, правилами внутрішнього розпорядку та статут УС.

3. Учнівське самоврядування здійснюється учнями безпосередньо і через органи учнівського самоврядування.

4. Учні мають рівні права на участь в учнівському самоврядуванні, зокрема на участь у роботі дорадчих (консультативних із певних питань), робочих (робочих групах тощо) та інших органів учнівського самоврядування, а також вільно обирати та бути обраними до виборних органів учнівського самоврядування.

5. Учнівське самоврядування діє на рівні класу та іншого структурного підрозділу закладу освіти.

6. Керівник закладу освіти сприяє та створює умови для діяльності органів учнівського самоврядування.

7. Діяльність органів учнівського самоврядування не повинна призводити до порушення законодавства, установчих документів закладу освіти, правил внутрішнього розпорядку, прав та законних інтересів інших учасників освітнього процесу.

8. Рішення органу учнівського самоврядування виконується учнями на добровільних засадах.

9. «Шкільна рада» пропагує дружні відносини та співпрацює з різними громадськими об`єднаннями на принципах взаємоповаги і незалежності; співпрацює з адміністрацією, педагогами і батьками.

10. Інші учасники освітнього процесу не повинні перешкоджати та втручатися в діяльність органів учнівського самоврядування.

11. В дитячу організацію входять учні 1-11 класів.

12. В своїй діяльності керується принципами:

- законність;

- добровільність;

- відповідальність;

- рівноправність;

- гласність;

- колективність.

ІІ. Мета, завдання та функції учнівського самоврядування

1. Метою діяльності учнівського самоврядування є формування та розвитку громадянських, управлінських і соціальних компетентностей учнів, пов’язаних з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту, здорового способу життя тощо.

2. Головною метою є:

- захист прав та інтересів учнів;

- інтеграція зусиль для добрих та корисних справ;

- розробка та втілення проєктів, спрямованих на поліпшення навчально-виховного процесу в школі;

- активізація участі кожного учня школи в житті колективу.

3. Основними завданнями учнівського самоврядування є:

· забезпечувати комплексний виховний вплив на учнів шляхом їх залучення до усвідомленої і систематичної участі у вирішенні важливих питань життя класу та закладу освіти;

· формувати ініціативну, здатну приймати нестандартні рішення, особистість;

· створювати широке поле можливостей для самореалізації учнів в конкретних справах;

· виховувати почуття власної гідності, вчить досягати індивідуальної та суспільної;

· привернення уваги широких кіл громадськості до проблем молоді у вільний від навчання час;

· формувати норми культури поведінки і спілкування, розвиток вміння вести дискусію, висловлювати свою думку.

2.3 Функції учнівського самоврядування

· бере участь в обговоренні питань удосконалення освітнього процесу, науково-дослідної роботи, організації дозвілля, оздоровлення, побуту та харчування;

· проводить за погодженням з керівником закладу освіти організаційні, просвітницькі, наукові, спортивні, оздоровчі та інші заходи та/або ініціює їх проведення перед керівництвом закладу освіти;

· бере участь у заходах (процесах) із забезпечення якості освіти відповідно до процедур внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

· захищає права та інтереси учнів, які здобувають освіту у цьому закладі освіти;

· вносить пропозиції та/або бере участь у розробленні та/або обговоренні плану роботи закладу освіти, змісту освітніх і навчальних програм;

· через своїх представників брати участь у засіданнях педагогічної ради з усіх питань, що стосуються організації та реалізації освітнього процесу.

· щороку звітує про підсумки роботи перед учасниками освітнього процесу;

· визначає найактивніших членів колективу, вирішує питання щодо їх стимулювання та відзначення.

ІІІ. Органи учнівського самоврядування та порядок їх формування.

3.1. Вищий орган учнівського самоврядування – учнівська рада «Шкільна варта», яка колективно вирішує питання організації освітнього процесу в школі, захисту прав та інтересів УОП, організації дозвілля та оздоровлення, бере участь у процесах демократичного врядування школою у межах повноважень, визначених чинним Законами України “Про освіту” (2017), “Про повну загальну середню освіту” (2020) та установчими документами закладу освіти

3.1.1 . Учасники УС збираються один раз на тиждень для обговорення важливих питань та ідей (якщо з’являються нагальні проблеми- організовуються додаткові зустрічі). День обирається на першому засіданні ради.

3.1.2 . Ініціювати проведення чергових та позачергових зборів може голова учнівської ради за ініціативою учасників самоврядування або учнів.

3.1.3 . До шкільного парламенту входять голови комітетів, яких обирають на загальних зборах УОП, а також старости 5-11 класів, два представники від початкових класів (обираються загальними виборами в класі, класоводи виносять кандидатури на голосування, більшістю голосів обирають делегата).

3.1.4 . На засіданнях учнівського самоврядування можуть бути присутні директор, педагог-організатор та заступник директора з виховної роботи, які консультують та підтримують школярів.

3.1.5 . На розгляд виносяться організаційні питання та про реальні потреби і проблеми учнів.

3.1.6 . Рішення приймаються членами учнівської ради шляхом голосування, більшістю голосів. Всі мають однакові рівні права на голосування. При рівності вирішальний голос залишається за президентом.

3.2. Президент дитячої організації «Шкільна варта»- є головою учнівської ради і виступає від його імені.

3.2.1. Президент обирається 1 раз на рік у вересні.

3.2.2. Вибори відбуваються на основі загального, рівного, прямого, таємного волевиявлення учнів 6-11 класів.

3.2.3. Президент не може бути на даній посаді більше 2 термінів поспіль.

3.2.4. Можуть бути обрані президентом учні 8 -11 класів, які мають активну громадянську позицію, добру успішність у навчання та вміють працювати в команді.

3.2.5. Один раз на рік звітує на загальних зборах стосовно проробленої роботи учнівською радою.

3.2.6. Достроково може бути усунений з посади: загальними зборами, шляхом голосування та прийняття рішення більшістю голосів 50%+1

- в зв’язку з вибуттям зі школи;

- коли порушує законодавство учнівського самоврядування;

- недобросовісно виконує свої обов'язки;

- може бути усунений в порядку імпічменту.

3.3. Порядок проведення виборів Президента

3.3.1. Чергові вибори президента відбуваються щороку на початку вересня. Якщо позачергові, скликують учнівську раду і це питання вирішується на засіданні.

3.3.2. Висунення кандидатів на посаду президента учнівського самоврядування проходить або шляхом самовисунення або кандидатури подаються класними колективами 8-11 класів. Кожен клас може запропонувати не більше 2 кандидатур. Особиста згода кандидатів від класу на участь у виборах обов'язкова.

3.3.3. Кандидати на посаду мають написати свою програму, в якій пропишуть, щоб вони змінили, якщо їх оберуть, можуть проводити агітацію, зустрічі, використовувати шкільні ЗМІ.

3.3.4. Якщо кандидатура лише одна, проводиться процедура виборів. Більшістю голосів (50%+1) приймається рішення.

3.3.5. Вибори проводить виборча комісія в складі 6 осіб, по 2 члена комісії від 9-11 класу. Виборча комісія обирає голову комісії, приймає рішення шляхом голосування, при рівності голосів вирішальне значення має голос голови комісії.

Результати визначаються по закінченню голосування, підраховуванням голосів.

Офіційне оголошення результатів виборів голови учнівського самоврядування проводиться того ж дня в присутності учасників освітнього процесу.

3.3.6. Вибори вважаються дійсними за умови голосування мінімум 50 % +1 членів загальних зборів та педагогічного колективу.

3.3.7. Обраним президентом вважається кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів.

3.3.8. Новообраний президент вступає на пост з моменту складання присяги на урочистому засіданні.

3.3.9. Голові вручається посвідчення голови учнівського самоврядування та булава управління.

3.4. Учнівська рада - є постійно діючим представницьким органом учнівського самоврядування.

3.4.1. До складу учнівської ради входять: голова, заступник, голови комітетів, старости 5-11 класів.

3.4.2. Учнівська рада складається із представників органів самоврядування класних колективів – активних, дисциплінованих учнів.

3.4.3. Обираються шляхом голосування учасників освітнього процесу. Рішення приймається більшістю.

3.4.4. Представником до учнівської ради може бути учень, який зможе відстоювати права та інтереси учнів в компетентності свого комітету.

3.4.5. Вибори відбуваються раз на рік, на початку вересня.

3.4.6. Учнівська рада збирається один раз на тиждень, день визначають на загальних зборах.

3.4.7. Президент та голови комітетів звітують про свою роботу на загальних зборах.

3.5. Представницький орган влади учнівської ради «Шкільна варта» поділяється на 6 комітетів за основними напрямками роботи.

3.5.1. Комітет освіти:

- залучає учнів до роботи у предметних гуртках;

- організовує інтелектуальні конкурси, вікторини;

- проводить моніторинг освітніх потреб учасників освітнього процесу, аналізує їх;

- допомагає в проведенні предметних тижнів, олімпіад, наукових конференціях.

3.5.2. Комітет ЗМІ

- проводить збір інформації шляхом опитування чи анкетування УОП;

- допомагають куратору вести інформаційну сторінку у соціальних мережах, сайту закладу;

- активно ведуть спілкування з волонтерами, учасниками різних проєктів, громадьськими активістами;

- відповідають за формування позитивного іміджу закладу та учнівського самоврядування;

3.5.3. Комітет спорту та туризму

- залучають учнів до пропагування здорового способу життя та правильного харчування;

- організовують та проводять змагання, спартакіади, туристичні походи, ранкову руханки, ігри;

- залучають учнів до гурткової та секційної роботи;

- випускають бюлетні щодо боротьби з палінням, наркотиками, алкоголем;

- проводять моніторинг пропозицій учнів щодо проведення заходів, їх форми;

3.5.4. Комітет культури та відпочинку

- організовують змістовний відпочинок учнів в позаурочний час;

- підбирають матеріал до написання сценаріїв, проведення вечорів відпочинку;

- розвивають творчі здібності школярів, залучаючи їх до роботи в гуртках, секціях, творчих групах за інтересами;

- відповідає за організацію та проведення рухливих ігор на перервах з учнями початкових класів;

- залучає дітей до підготовки та проведення розважальних програм та заходів;

3.5.5. Комітет здоров'я та гігієни

- організовують та проводять суботники;

- займаються озелененням шкільного приміщення, догляд за рослинами;

- проводять роботу в напрямку збереження екології

- пропагують здоровий спосіб життя, проводять профілактичні заходи поширення захворювань;

3.5.6. Комітет в справах волонтерства

- організовує волонтерські акції;

- допомога в організації благодійних ярмарків;

- співпраця з місцевими волонтерськими організаціями;

- допомога дітям з особливими освітніми потребами;

- організація та проведення благодійних концертів, квестів, спортивних заходів;

3.6. Кураторами учнівського учнівського самоврядування назначаються директором закладу, заступник директора з виховної роботи та педагог-організатор, які мають наступні повноваження:

- допомагати організовувати роботи (приміщення, організація);

- консультувати, якщо виникають питання в межах своїх повноважень;

- співпрацюють на засадах педагогіки партнерства;

- проводити тренінги, фасилітаційні зустрічі для покращення подальшої роботи УС;

- залучати органи учнівської ради до співпраці з адміністрацією та батьками;

ІV. Органи учнівського самоврядування класів

4.1. Структура органів учнівського самоврядування класів

- Староста;

- Замісник старости;

- Відповідальні за навчання ;

- Відповідальні за етикет та учнівську етику ;

- Відповідальні за культуру та відпочинок ;

- Відповідальні за спорт та туризм ;

- Відповідальні за здоров'я та гігієну ;

- Відповідальні за волонтерство ;

- Відповідальні за висвітлення подій у ЗМІ ;

4.2. Обираються на основі загального, вільного і прямого виборчого права шляхом відкритого голосування учнями класу терміном на 1 рік. Староста організовує роботу класного самоврядування.

4.3. Приймають рішення з питань класного колективу, заслуховують інформацію про рішення Учнівської ради, накреслюють конкретні заходи щодо виконання цих рішень, беруть участь в обговоренні оцінок поведінки учнів класу.

4.3. Старостат 5-11 класів звітується перед головою учнівської ради, класним керівником.

4.5. Повноваження класних органів учнівського самоврядування

- діяльність в напрямках освіта, довкілля, творчість, здоров'я, спорт;

- відповідати за збереження підручників;

- відповідати за чистоту, порядок у класі, вести куток гігієни;

- систематичне оформлення класного кутка, де можна отримати всю інформацію про клас (назва, девіз, склад ради самоврядування, план роботи на місяць, графік чергування, нагороди класу, оголошення, інформування про головну творчу справу класу);

- делегувати до органів учнівського самоврядування;

- отриману інформацію доносити до учнів класу;

- кожний учень працює не тільки у своєму комітеті, а й має постійне й тимчасове доручення;

- бере участь у роботі ініціативних творчих груп.

Кiлькiсть переглядiв: 185

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

2019 - 2020 навчальний рік

Лист МОН України від 22.07.2019 № 1/9-471 "Щодо окремих питань переведення учнів закладу загальної середньої освіти до наступного класу"

Лист МОН України від 18.07.2019 № 1/9-462 "Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти на 2019/2020 н.р."

Лист МОН України від 15.07.2019 № 4/1100-19 щодо запровадження нових форм підвищення кваліфікації педагогічних працівників

Лист МОН України від 02.07.2019 № 1/9-419 "Щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної оствіи у 2019/2020 н.р."

Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної освіти у 2019/2020 навчальному році

Лист МОН України від 01.07.2019 № 1/11-5966 "Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році"

Лист МОН України від 10.06.2019 № 1/9-365 "Про переліки навчальної літератури, рекомендованої Міністерством освіти і науки України для використання у закладах освіти у 2019/2020 навчальному році"

Лист МОН України від 26.06.2019 № 1/9-409 "Методичні рекомендації щодо організації інклюзивного навчання в закладах освіти у 2019-2020 н.р."

Дата останньої зміни 16 Вересня 2022

Цей сайт безкоштовний!